Colledge of Further Education ehk meie esimene ametlik kohtumine

Kohtumine toimus küll juba 13.02, kuid tehnilistel põhjustel kirjutan sellest- nagu ka järgnevate päevade tegemistest- alles nüüd, olles tagasi kodus.

Eestlastele omaselt andsime endast parima, et jõuda kohale õigeks ajaks :) Selgus, et päris nii vara meid siiski ei oodatud. Aga vastuvõtt oli iirlastele omaselt soe ja südamlik.
Väike arutelu eesmärkidest, haridusüsteemist ja koolis õpetatavatest erialadest ning ringkäik koolimajas.




Meile nii argiseid monitore ei leidnud ühegi klassi õpetaja laualt, lahenduse tööpõhimõtet oskab Silver kõige arusaadavamalt selgitada.
Klassiruumid ei näe välja väga värsked ja tahvlid- nagu ülaloleval pildil näha võib- on kasutusel juba aegade hämarusest. Töötavad küll.

Klassiruumid on kas auditooriumi tüüpi või eraldi laudadega, nagu meie teooriaklassides oleme harjunud. 
Kunsti- ja tekstiilierialade klassid erinevad meie harjumuspärasest nagu öö ja päev.

Need pildid on tehtud kunstiklassis. Ühest küljest viib mõtted avatud avarusele, kus on võimalik õpetada- õppida joonistamist ja maalimist, trükkimist ja skulptuuri, kindlasti paljut muudki. Kõik vajalik on olemas, ruumis on avarust ja õhku. Tööde eksponeerimiseks on sealsamas olemas suurepärane võimalus. 
Selline kaootilisus mõjus ühest küljest ehmatavana ja teisalt jälle praktilisena. Ruum on liigendatud erinevateks osadeks, igas just selle teema jaoks vajalikud töövahendid.


"Elukestev õppija"

Erialaliselt on nende suund pigem disainile. Üks kursustest on Rõivadisain- portfoolio ettevalmistus. Rõhuasetus on joonistamis- ja disainioskuste arendamisel, ettevalmistus kõrgema astme õppeks. Õpilastel on võimalus osaleda stilistide assistentidena Iiri ( kohalikel) kultuurifestivalisel janTemple Bar festivalil. Erasmus+ programmi raames on õpilastel võimalus läbida 3 nädalane praktika Itaalias.
Kohtusin kahe Lätist pärit tudengiga (vestlusest ei selgunudki täpselt, kas tegemist oli vahetusõpilastega või olidki nad tulnud Iirimaale õppima). 
Kuna erialad on erineva suunitlusega, siis ei saa päris paralleele kahe kooli õppekavade vahele tõmmata, kuid minu arvamus on, et meil tuleks suuremat rõhku pöörata nii õpilaste joonistamisoskuste lihvimisele kui ka portfoolio koostamisele. Mõned näited Sandra ja Tita portfoolio sisulehtedest:






Lissaks portfoolio koostamisele õpitakse töötama erinevate materjalidega:


Kursuse läbinutel on võimalus jätkata õpinguid kõrgkoolis, paljud neist on leidnud tööd rõivakapulustes, disainerite assistentidena jms.
Erinevus meie ja Colaiste ´Ide tekstiilierialade vahel on ka tehnikas- meil on kasutusel tööstuslikud õmblusseadmed, nemad kasutavad koduõmblejatele mõeldud tehnikat. Leian, et see on meie suur eelis, samuti nagu rõhk praktilisel õmblemisel- alates toottesõlmedest ja lõpetades valmisriietega.
Sarnane on õpilaste vähesus, õmblustööstus Iirimaal põhimõtteliselt puudub, seetõttu ongi nende õppekavadel rõhk rohkem disainil ja stilistikal. 

Kokkuvõtteks oli 13.02 üks tegus ja sisukas päev.




Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

12 veebruar- iluosakond jätkab...

Crumlin Colledge of Further Education, neljapäev 14.02